Εκπαιδευτικά λογισμικά

    Θέλοντας να βοηθήσω τους συναδέλφους, αλλά και τους γονείς να εντάξουν και να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχα τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση των παιδιών, σας παραθέτω μερικά πολύ αξιόλογα λογισμικά που και ο ίδιος έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς στην εκπαιδευτική διαδικασία.

tagxedo     Το Tagxedo είναι ένα εύχρηστο εργαλείο δημιουργίας σύννεφων λέξεων.  

     Αρχικά επιλέγετε Load και ανεβάζετε ένα αρχείο με κείμενο ή γράφετε τις λέξεις που θέλετε να περιέχει το σύννεφο λέξεων. Ακόμα βάζοντας τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύννεφο με τις λέξεις που περιέχονται στα άρθρα της σελίδας.
     Κατόπιν μπορείτε να αλλάξετε το σχήμα του σύννεφου, τη γραμματοσειρά, τον προσανατολισμό, το χρώμα κ.ά. επιλέγοντας τα αντίστοιχα κουμπιά. Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία του σύννεφου λέξεων μπορείτε να το εκτυπώσετε,να το αποθηκεύσετε ή να το μοιράσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πατώντας το κουμπί save/share.
     Σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα, στην καταγραφή συναισθημάτων ή ιδεών για κάποιο συγκεκριμένο θέμα καθώς και για να διαπιστώσουν τα παιδιά ποιες λέξεις επαναλαμβάνουν όταν γράφουν ένα κείμενο, μια και αυτές που εμφανίζονται περισσότερες φορές είναι και πιο μεγάλες στο σύννεφο (σκοπός είναι να τις αντικαταστήσουν με άλλες συνώνυμες).

 

prezi     To Prezi είναι ένα εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων. To διαφορετικό στοιχείο είναι ότι η παρουσίαση μπορεί να αποθηκευτεί online και να κάνετε την παρουσίαση χωρίς να ανησυχείτε αν θα τρέξει στον οποιοδήποτε υπολογιστή. Φυσικά μπορείτε να την κατεβάσετε και στον υπολογιστή σας και να τρέξει από εκεί, έαν στο χώρο που θα κάνετε την παρουσίαση δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.Τόσο η μορφή της παρουσίασης, όσο και η μετάβαση από την μια διαφάνεια στην άλλη, μπορεί να γίνει με πολλά διαφορετικά στυλ και αυτό κάνει την παρουσίαση σας πιο ελκυστική. Το Prezi παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να ενσωματώσει πολύ εύκολα βίντεο από το Youtube, vimeo, εικόνες και ήχο, αλλά και να επεξεργαστεί την παρουσίασή του ταυτόχρονα με άλλους χρήστες. Και τέλος, σας δίνεται η δυνατότητα να ενσωματώσετε την παρουσίαση στην ιστοσελίδα σας.

 

storybird

 

 

 

    Storybird είναι λογισμικό ψηφιακής αφήγησης όπου μπορείς να δημιουργήσεις διαδικτυακά βιβλία χρησιμοποιώντας διαφορετικά στυλ εικονογράφησης. Δημιουργήστε λογαριασμό στο Storybird και επιλέξτε write για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε το βιβλίο. Σου παρέχονται πολύ όμορφες εικόνες, που μπορείς να τις προσθέσεις στις σελίδες της ιστορίας σου. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις λογαριασμούς για τα παιδιά της τάξης και να τους αναθέσεις να συμπληρώσουν την ιστορία. (Δεν μπορείς να δημοσιεύσεις την ιστορία σου αν είναι στα ελληνικά αλλά μπορείς να ανεβάσεις το κείμενο σαν εικόνα και να το εισάγεις στην ιστορία).

 

 

educanon    Με το eduCanon, ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό video, στο οποίο ο μαθητής θα μπορεί να απαντάει σε διάφορες ερωτήσεις, που θα του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του. Ο χρήστης επιλέγει βίντεο από το youtube, vimeo, teachertube και το επεξεργάζεται online προσθέτοντας ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή κείμενο.
Επίσης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανεβάσει την παρουσίαση του μαθήματός του στο site του σχολείου, εμπλουτίζοντάς το με επιπλέον πληροφορίες, παραπομπές σε χρήσιμες ιστοσελίδες και ερωτήσεις κατανόησης.

 

 

 

dropbox     Το Dropbox είναι μια δικτυακή εφαρμογή, που επιτρέπει την αποθήκευση, τον συγχρονισμό και την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ διαφορετικών συσκευών. Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορείτε να μοιράσετε μεγάλα αρχεία και φακέλους αλλά και να έχετε πρόσβαση στο υλικό σας χωρίς να χρειαστεί να το μεταφέρετε.

 

 

 

edmodo    Το Edmodo είναι μια δωρεάν πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (μικροϊστολόγια) που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές.Χρησιμοποιώντας το Edmodo οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο για τις τάξεις τους, το οποίο τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να αναθέτουν μέσω αυτού τις εργασίες και τα θέματά τους, ακόμη και να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό ημερολόγιο της τάξης.Άλλες δραστηριότητες είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη “ψηφιακών βιβλιοθηκών”, η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, ακόμη και η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να παρακολουθούν τους βαθμούς και τις εργασίες των παιδιών τους.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...