Η Καλλιθέα

        Η Καλλιθέα είναι μια από τις συνοικίες της Βέροιας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, άρχισε να δημιουργείται σιγά-σιγά από τα μέσα της δεκαετίας του ?40, κυρίως από ανθρώπους ποντιακής καταγωγής αλλά και ντόπιους από τα χωριά των Πιερίων.

        Η συνοικία αποτελείται από δύο τμήματα που χωρίζονται από την οδό Μάρκου Μπότσαρη. Την ονομασία της την οφείλει στην αμφιθεατρική θέση της στους πρόποδες του Βερμίου αν και κατά μια άλλη εκδοχή, την ονομασία έδωσε κάποιος αθηναίος προσωρινός κάτοικος της περιοχής την περίοδο της κατοχής.

        Το υπέδαφος αποτελείται από στρώματα πωρόλιθου και πριν την οικιστική της ανάπτυξη υπήρχαν πολλές μικρές αλλά και μεγάλες σπηλιές. Επίσης τη συνοικία διέσχιζε ένα ρέμα που κατέβαζε νερό από τις παρυφές του Βερμίου και διαπερνούσε τη σημερινή οδό Πιερίων για να καταλήξει στον κάμπο.

        Στην Καλλιθέα έχουν επίσης βρεθεί λαξευτοί τάφοι της Ελληνιστικής Περιόδου με αρκετά κτερίσματαπου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα υψώματα της Καλλιθέας χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος ασκήσεων αλλά και στρατοπέδευσης των συμμαχικών δυνάμεων. Επειδή από την περιοχή μπορούσε κάποιος να ελέγξει την πρόσβαση στην πόλη της Βέροιας γι’ αυτό και στη διάρκεια τόσο της κατοχής όσο και την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, υπήρχαν φυλάκια και πολυβολεία. Ένα μάλιστα πολυβολείο βρισκόταν στη θέση του σημερινού σχολείου.

        Σήμερα η περιοχή, λόγω της αμφιθεατρικής της θέσης, γνωρίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη.

πηγή: Γιάννης Α. Μελετίδης “Καλλιθέα. Η συνοικία της Βέροιας”