Les symboles de la France / Τα σύμβολα της Γαλλίας

La-Tour-EiffelLaTour Eiffel / Ο πύργος του Άιφελ

     Ο πύργος του Άιφελ είναι το σύμβολο της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Gustave Eiffel και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Έχει ύψος 325 μέτρα μαζί με την κεραία και τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή ανελκυστήρα.

la tour eiffel-wide construction

 

Δέσποινα Χατζηπάντου

 


 

notre dameNotre-Dame de Paris / Η Παναγία των Παρισίων

        Ο ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι γοτθικού ρυθμού και στέκεται μεγαλοπρεπής στο νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ (?le de la Cit?). Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και εργάστηκαν πολλοί τεχνίτες επί 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα έχει μήκος 130 μέτρα και ο τρούλος του είναι κατάφορτος με αψίδες.

La-Notre-Dame-de-Paris 

Αριάδνη Τζίμπουλα

 


 

roquefort jnfLe roquefort / Το τυρί «ροκφόρ»

    Το τυρί ροκφόρ παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν (Roquefort-sur-Soulzon) της νότιας Γαλλίας. Το τυρί αυτό είναι υποκίτρινο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από τη χαρακτηριστική μπλε μούχλα.

visite-inedite-caves-roquefort-societe-ateliers-interactifs-1-xl

 

Χρήστος Λεβέντης

 


  

crepesLes cr?pes / Οι κρέπες

    Οι κρέπες είναι πολύ διαδεδομένες στη Γαλλία και θεωρούνται εθνικό έδεσμα. Τα βασικά συστατικά της ζύμης τους είναι: αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και λίγο αλάτι. Υπάρχουν δύο τύποι κρέπας, οι γλυκιές και οι αλμυρές. Η γαλλική λέξη cr?pe προέρχεται από τη λατινική crispa (τραγανός).

 

Ραφαέλα Μεντανίδου

 

 

 

 


 

louvre-museum-paris

Le mus?e du Louvre / Το μουσείο του Λούβρου


   Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία 
τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα. Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά τη Γαλλική επανάσταση. Μέχρι τότε ήταν ανάκτορο των βασιλιάδων της Γαλλίας και πιο πριν απλώς φρούριο.

 

 

 

  

 


 

french vineyard

 

Le vin / Το κρασί


    Το κρασί αποτελεί το γνωστότερο προϊόν της Γαλλίας και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες. Αμπελώνες υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις γαλλικές περιοχές. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ποικιλιών, γεύσεων και αποχρώσεων, όπως τα ροζέ της Προβηγκίας, τα ερυθρά του Ροδανού, τα λευκά του Λίγηρα και της Αλσατίας, τα αφρώδη της Καμπανίας (η γνωστή μας σαμπάνια, ?champagne?). Tο πιο φημισμένο κρασί είναι το Μπορντό.

Ραφαηλία Κοτίδου

 

 

 

 

 


 

Marianne / Η «Μαριάννα»

marianne     Αν και το Σύνταγμα του 1958 καθιέρωσε την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, η «Μαριάννα» ενσαρκώνει και εκείνη τη Γαλλική Δημοκρατία. Οι πρώτες αναπαραστάσεις μιας γυναίκας που φορά φρυγικό σκούφο, εμφανίζονται κατά τη Γαλλική επανάσταση. Όνομα πολύ διαδεδομένο κατά τον 18ο αιώνα, η «Μαρία ? Άννα», αντιπροσώπευε το λαό. Στις μέρες μας, η Μαριάννα παίρνει τη μορφή διάσημων καλλιτέχνιδων. Εμφανίζεται, επίσης, σε αντικείμενα πολύ μεγάλης κυκλοφορίας όπως τα νομίσματα και τα γραμματόσημα.

 

 

 

 

 

  

 

 


 

coq1

Le coq / Ο κόκορας

      Ο Κόκορας με τα 3 χρώματα (bleu, blanc, rouge) συμβολίζει τη γαλλική υπερηφάνεια, διότι στα λατινικά η λέξη Gallus έχει δύο έννοιες : κόκορας και Γαλάτης.

 

 

 

 

  

 


 

 

 

hexagone

 

L? Hexagone / Το Εξάγωνο

     Το γεωγραφικό σχήμα της Γαλλίας θυμίζει ένα γεωμετρικό σχήμα, το εξάγωνο, με τρεις πλευρές ηπειρωτικές και τρεις παράλιες. Το σύμβολο αυτό αναπαράγεται συχνά στα γαλλικά νομίσματα (κέρματα).

 

 

  


 

Napoleon in 1806

Napol?on Bonaparte / Ναπολέων Βοναπάρτης

 

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (17691821) ήταν Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας, γνωστός ως Μέγας. Γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο στην Κορσική. Κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και χώρες πέρα από την Ευρώπη. Το 1815, ηττήθηκε από τους Βρετανούς στη μάχη του Βατερλό. Ο Ναπολέοντας παραιτήθηκε και εξορίστηκε στο νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό, όπου και πέθανε το 1821.

 

 

 

 

 

 

  

 


 

charles-de-gaulle-arc-de-triomphe-paris

 

L? Arc de Triomphe / Η Αψίδα του Θριάμβου


      Το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου είναι νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα και βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού. Την επόμενη μέρα της νίκης του στο Αούστερλιτς, ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων ο Α? είπε, απευθυνόμενος προς το στράτευμά του: “Δε θα επιστρέψετε στις εστίες σας, παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων”. Έδωσε εντολή για την κατασκευή της στις 18 Φεβρουαρίου 1806. Στην αψίδα βρίσκεται και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

 


 

baguette-express

 

La baguette / Η μπαγκέτα

       Η μπαγκέτα είναι ένας τύπος ψωμιού που έχει σχήμα μακρόστενο. Στα γαλλικά baguette σημαίνει βέργα, μπαστουνάκι. Αποτελεί τυπικό σύμβολο της Γαλλίας και ειδικά του Παρισιού. Έχει τραγανή κόρα και λευκή και μαλακή ψίχα. Η μπαγκέτα ξαναπαίρνει το αρχικό της σχήμα, αν την πιέσουμε. Αυτό αποτελεί και κριτήριο για την καλή ποιότητα του ψωμιού.         

 

 

 

 

 

  

 

                                                      

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...